blog

Blog / indlæg / nyheder

Unge i byggebranchen

Arbejdet med medarbejder-fastholdelse i byggebranchen har aldrig været vigtigere.

De yngste, i- og på vej ind i branchen nu, kommer med helt andre forventninger end generationerne før dem. Allerede nu udgør de yngste generationer mere end 10% af medarbejderne, inden for 5 år stiger det tal til 25%.

Du kan, som mange før dig, brokke dig over dem, og blive ved med at gøre som du plejer. Det bliver dog ikke ved at gå. Du vil få sværere og sværere ved at tiltrække og holde på medarbejdere, hvis du ikke aktivt arbejder med fastholdelse – og de unge er det helt rigtige sted at sætte ind.

Hvor tidligere generationer, har fundet deres identitet gennem deres fag fx murer eller VVS’er, de har truffet livsvalg, gennem deres arbejde, så er der helt andre ting, der er vigtige for de nye generationer.

De bliver kaldt digitale indfødte, generation Z, de har altid en mobiltelefon i hånden, de er den mest relationelle gruppe, vi nogensinde har set, de har et større behov for tryghed, deres arbejde skal give mening her og nu, gør det, det ikke, er de videre til noget andet. De er omstillingsparate, de er kreative, de kan løse problemer, de er usikre, de skal have bekræftelse.

Er du og din virksomhed rustet til fremtiden?


Martin Bergh, ByggeMentor februar 2024


To pointer om byggebranchen

Manglende ledelseskompetencer, og hvad der sker, når kroner og øre bliver det eneste parameter, der måles på.


1. Pointe - ledelse:

Ledere i byggebranchen er, næsten uden undtagelse, alle uddannede håndværkere. De har med garanti været fantastiske lærlinge – selvkørende, interesserede, flittige og videbegærlige. Som svende har de været forrygende, de har løst opgaverne hurtigere end alle andre, de har leveret på kvalitet, økonomi og indsats. De har så startet deres eget firma eller blevet ledere i et større firma.
Men hvad bruger man sin tid på som leder byggebranchen?
Er man stadig faglig? Er man stadig håndværker? Gennem karrieren og uddannelsen som håndværker, er undervisningen i ledelse nærmest ikke-eksisterende. Hvor meget lærer man om ledelse som lærling, hvor meget som svend? Ingenting! Alligevel er det, det man bruger al sin tid på som leder i byggebranchen.


2. Pointe - kroner og øre:

Når manglen på ledelse for alvor slår igennem, bliver kroner og øre pludselig et stort emne. Her taler jeg ikke om indtjeningen, selvom den også er udfordret, men jeg taler om kroner og øre i forhold til timeløn. Når man mister medarbejdere, fordi nogen vil give dem 10kr. mere timen i et andet firma, så man godt i gang med at tabe. Når man ikke giver sine folk andet at måle end timeløn, så måler de på timeløn. Når man ikke giver sine kunder andet at måle end pris, så måler de på pris. Hvis vi alle målte på kroner og øre, når vi skulle købe bil, ville vi alle køre i Dacia, men det gør vi ikke. Vi måler på andre ting: køreglæde, komfort, luksus, sikkerhed, brændstof, stil, image etc., ellers ville Mercedes aldrig sælge en eneste bil. Når man mister medarbejdere, fordi nogen vil give dem en højere timeløn, så har man fejlet. Man har fejltet i at give sine medarbejdere andre måleenheder end kroner og øre.


Konsekvenserne

De to pointer er forbundet, når der mangler ledelseskompetencer, så mangler der redskaber til at skabe fastholdelse, derfor ender så mange firmer op i en situation, hvor de konkurrerer på løn.


Hvis du vil styrke dine eller dit firmas lederkompetencer og få redskaberne til at konkurrere på noget andet end løn, så er jeg klar til at hjælpe dig.


Martin Bergh, ByggeMentor januar 2024